Üniversitemizde 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü Anma Programı Düzenlendi

Üniversitemizde 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü Anma Programı Düzenlendi
17 Temmuz 2025
Üniversitemiz tarafından “15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü” münasebetiyle Rektörlük Konferans Salonu’nda anma programı düzenlendi.

Programa Hakkâri Valisi Ali Çelik, Rektörümüz Prof. Dr. Musa Gençcelep, İl Müftüsü Hüseyin Okuş, Üniversitemiz Genel Sekreteri Senar Hatim, siyasi parti temsilcileri, fakülte dekanlarımız, yüksekokul müdürlerimiz ile akademik ve idari personelimiz yoğun katılım sağladı.

 

Program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’mızın okunmasının ardından Üniversitemiz personeli Hikmet Özatak’ın Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

 

Programın açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Gençcelep, 15 Temmuz’un demokratik yönüne vurgu yaparak şunları kaydetti:

 

“Bu anlamlı gün vesilesiyle, başta 15 Temmuz olmak üzere tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize sağlık ve sıhhat, yakınlarına sabır ve metanet diliyorum. Ben yapım gereği televizyonlardaki açık oturumları, siyasi ve ekonomik tartışmaları severek takip ederim. Türkiye’de darbeler konuşulurken genellikle ‘millet darbecilere karşı sessiz kalıyor, demokrasiyi tam sindirememiş’ gibi bir algı oluşturulurdu. Yüzeyde doğru gibi görünse de, tarihsel olarak derinlemesine incelendiğinde bu görüşün tam anlamıyla doğru olmadığı görülür.1960 darbesinden sonraki seçimlerde yine Demokrat Parti’nin çizgisine yakın bir parti iktidara gelmiştir. 1980 darbesi sonrası da halk, darbecilerin kurduğu partileri değil, Anadolu irfanını temsil eden partileri tercih etmiştir. 28 Şubat süreci sonrası 2002 seçimlerinde de halkımız aynı sağduyulu tavrı göstermiştir. Milletimiz daima darbelere karşı tepkisini sandıkta vermiştir. Eğer 1960’ta, 1980’de ya da 1997’de bugünkü gibi internet ve sosyal medya gibi iletişim imkânları olsaydı, halk o dönemlerde de sokaklara dökülürdü. Ancak kısıtlı iletişim araçları, yaşananların geniş kitlelere geç ulaşmasına neden oluyordu.”

 

Rektörümüz Prof. Dr. Gençcelep konuşmasının devamında, “15 Temmuz gecesi Sayın Cumhurbaşkanımızın halkı meydanlara davet etmesiyle, halkımızın bilinç düzeyi net şekilde ortaya çıktı. O çağrıya verilen güçlü yanıt, milletimizin demokrasiye ve iradesine sahip çıktığının en açık göstergesidir. Demokrasi, seçme ve seçilme hakkı başta olmak üzere, herkesin kendi iradesiyle yönetime katkı sağladığı bir rejimdir. Bu değere sahip çıkmak hepimizin ortak sorumluluğudur. Milli birlik açısından da o gece sokağa çıkan her bir vatandaşımıza minnet borçluyuz. O kişilerden biri de yüksek lisans ve doktora döneminde arkadaşım olan Ramazan Konuş’tu. Ankara’ya, çocuklarını almak için gelmişti. Darbe girişimini duyunca Genelkurmay’a yönelmiş ve orada şehit düşmüştü. Rabbim ona ve tüm şehitlerimize rahmet eylesin. O gece milletimiz sokaklara çıkmasaydı, bugün bambaşka bir Türkiye'den söz ediyor olabilirdik.” şeklinde konuştu.

 

Programda bir konuşma gerçekleştiren Hakkâri Valisi Ali Çelik ise “Bugün, 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü vesilesiyle şehitlerimizi anmak ve milletimizin gösterdiği kararlı duruşu hatırlamak için bir aradayız. Türkiye’nin demokrasi tarihinde, 1960’tan 28 Şubat’a, 2007 muhtırasına kadar pek çok kesinti yaşanmıştır. Sosyolog Şerif Mardin’in merkez-çevre kuramıyla bakıldığında, çevre konumundaki halkın merkeze ulaşma çabaları hep engellenmek istenmiştir. Ancak 15 Temmuz’da milletimiz, artık çevrede değil, merkezin kendisi olduğunu ilan etmiştir. Bu sadece bir darbe girişimi değil, aynı zamanda bir işgal planının parçasıydı. Sayın Cumhurbaşkanımızın 'Milletin iradesinin üstünde bir güç tanımam' sözü, bu duruşun özetidir. O gece 253 şehidimiz, kendi kaderlerini milletin kaderiyle birleştirerek canlarını feda etti. Bu, milletimizin yazdığı bir kahramanlık destanıdır. Ben de o gece, Emniyet Genel Müdür Yardımcısı olarak Özel Harekât Daire Başkanlığı’ndaydım. Yaşadıklarımız, bu girişimin yalnızca içeriden değil, dış destekli bir işgal planı olduğunu bizlere açıkça gösterdi.15 Temmuz; Bedir'den Çanakkale’ye, Kurtuluş Savaşı’ndan bugüne uzanan özgürlük mücadelemizin bir devamıdır. Aziz şehitlerimizi rahmetle, kahraman gazilerimizi minnetle anıyorum.” dedi.

 

Daha sonra, Üniversitemiz Eğitim Fakültesi öğretim elemanı Dr. Öğr. Üyesi Fecri Yavi tarafından 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü’nün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma gerçekleştirildi.

 

Program, İl Müftüsü Hüseyin Okuş’un aziz şehitlerimiz için yaptığı dua ile sona erdi.

Haber Galeri