Üniversitemizde Faylar Üzerinde Yaşayan Kent -Hakkari Konulu Konferans Düzenlendi

Üniversitemizde Faylar Üzerinde Yaşayan Kent -Hakkari Konulu Konferans Düzenlendi
08 Mart 2024
Deprem haftası kapsamında Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi tarafından “Faylar Üzerinde Yaşayan Kent -Hakkari" konulu konferans düzenlendi.

 

 

Üniversitemiz Rektörlük Konferans Salonu’nda düzenlenen programa; Rektörümüz Prof. Dr. Ömer Pakiş, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdrrahman Dodurgalı, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Hasan Aksoy, İktisadi ve İdari  Bilimler Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Mehmet Cevher Marin, Genel Sekreterimiz Senar Hatim, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürü Nazmi Yakar, Hakkari Esnaf Odası Başkanı İsmail Akboğa, Şoförler Odası Başkanı Abdi Arslan, HATSO Genel Sekreteri Fikret Keskin, akademik ve idari personel ile  öğrenciler katıldı.

 

Konferansta sunum yapan üniversitemiz Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Nuri Bodur, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra Türkiye ve Hakkari'nin en önemli gündeminin deprem olduğuna vurgu yaptı. 

 

Depremlerin oluş şekli ve yer kabuğundaki hareketliliklere dikkat çeken Bodur, Çin ve Türkiye'den bazı bilim adamlarıyla deprem bölgesinde yaptıkları çalışmalara değindi. Prof. Dr. Bodur: "Ülkemizde en çok sığ depremler meydana gelir. Depremlerin ne zaman olacağı bilinmez. Deprem gerçekliğini kabul etmemiz lazım. Gelecek nesiller de bu gerçekle karşılaşacak. 6 Şubat depremleri büyük bir etki yarattı. Hakkari, her tarafı kıvrımlı, parçalı bir arazi yapısıyla oluştuğundan sel felaketi ve taşkınlarına maruz kalabilecek bir alan. Bölgede Salmas-Urumiye fayları var. Orada büyük deprem 1503'te meydana gelmiş. Bu bölgede meydana gelen depremler Hakkari'yi de doğrudan etkisi altına almıştır. 6 Şubat depremleri bölgeyi iyice hareketli hale getirdi. Bunun sonucunda da depremler artık kaçınılmaz hale geldi. Yapılan hesaplamalara göre de burada 7 ve üzerinde deprem bekleniyor.” dedi.

 

Arap plakasının Anadolu plakasının altına doğru geçmesiyle yükselmelerin meydana geldiğini anlatan Prof. Dr. Bodur: "Isı ve basıncın, kıvrımların etkisiyle oluşan maden yatakları bölgede çok yaygın. Buna bağlı olarak da çok sayıda su kaynağı var. Yeraltı suları, sıcak su kaynakları, gaz çıkışları var. Tüm bu unsurlar, Hakkari’nin hareketli bir bölge olduğunu göstermektedir. 1930'da Hakkari'de meydana gelen depremde 2 bin 514 kişi vefat etmiş, yaklaşık 3 bin ev hasar görmüş. Zap Vadisi tamamen tektonik hareketler sonucunda oluşmuş bir vadidir. Bölge, her an deprem meydana getirebilecek bir zemine sahip  olduğundan kentin depreme hazırlık yapması, şehre ulaşım konusunda acil alternatif yolların yapılması, herkesin evini, iş yerini güvenli alanlarda ve deprem mevzuatına uygun yapması gerekir.” dedi.

 

Konferans, soruların cevaplandırılmasının ardından sona erdi.

Haber Galeri