Öğretim Üyemiz Hakkari’de 500 Yeni Bitki Türünü Kayıt Altına Aldı

Öğretim Üyemiz Hakkari’de 500 Yeni Bitki Türünü Kayıt Altına Aldı
05 Mart 2024
Üniversitemiz Yüksekova Meslek Yüksekokulu Dr. Öğr. Üyesi Muzaffer Mükemre, Hakkari’de 500 yeni bitki türünü kayıt altına aldı.

Üniversitemiz Yüksekova Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Muzaffer Mükemre, ilimiz sınırları içindeki bitki çeşitliliğini tespit etmek için 2020-2023 yıllarında yaptığı saha araştırmalarında 3 bin 200 bitki örneği toplayarak laboratuvar ortamında inceledi.

 

Topladığı örneklerden 500'ünün ilde ilk kez görüldüğünü belirleyen Dr. Öğr. Üyemiz Mükemre, saha çalışmaları neticesinde toplanan bitki örneklerinin herbaryum tekniğine uygun olarak preslenip kurutularak teşhisleri yapıldıktan sonra bitkilerin birer örneğinin Üniversitemiz Biyolojik Çeşitlilik Araştırma ve Uygulama Merkezi (HAKBİYOM) bünyesinde kurulan “Hakkari University Biodiversity Research Herbarium”adlı herbaryumda korumaya alındığı ifade etti.

 

Dr. Öğr. Üyemiz Mükemre, Hakkari'nin bitki çeşitliliği açısından Türkiye'nin en önemli illeri arasında yer aldığını, bölgenin keşfedilmeyi bekleyen bakir coğrafyalardan biri olduğunu belirti. Mükemre, "2020 yıllına  kadar yapılan araştırmalarda Hakkari'de keşfedilen türlerin sayısı 1169'du. Bunlardan 95'i endemikti. 2020-2023 yılları arasında arazide yürüttüğüm çalışmalarda 3 bin 200 bitki örneği topladım. Bu sayede Hakkari florasına 500 tür daha eklendi. Kentin florasındaki bitki çeşitliliği 1600'ü aşmış durumda. Endemik türler de bu çalışmalar sonucunda 197'ye çıktı. Bunun yanında 43 tane daha nadir tür tespit ettik." dedi.

 

Mükemre, bölgede detaylı çalışmalar yapılmadığından  bitki türünün olduğundan az göründüğünü, yapılacak saha çalışmalarıyla daha fazla bitki türüne ulaşmanın mümkün olduğunu belirti.

Haber Galeri