Üniversitemizde "Meralarımız ve Geleceğimiz" Konulu Seminer Düzenlendi

Üniversitemizde "Meralarımız ve Geleceğimiz" Konulu Seminer Düzenlendi
15 Aralık 2023
Üniversitemizde Gıda, Tarım, Orman ve Hayvancılık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü tarafından “Meralarımız ve Geleceğimiz” konulu seminer gerçekleştirildi.

Üniversitemiz Rektörlük Konferans Salonu’nda düzenlenen seminere Rektörümüz Prof. Dr. Ömer Pakiş, Vali Yardımcısı Furkan Berber, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Can Yılmaz ve Prof. Dr. Mehmet Sait Taylan, Genel Sekreterimiz Senar Hatim,  Tarım Orman Müdürü Mehmet Asım Şen, Ziraat Odası Başkanı Naif Önal, akademik ve idari personel, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.  

 

Gıda, Tarım, Orman ve Hayvancılık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç Dr. Mehmet Macit Ertuş, meraların oluşum süreci, meraların önemi ve meralar kullanılırken dikkat edilmesi gereken konular hakkında bilgi verdi. Ertuş, ayrıca çayırlar,meralar ve ormanlar vejetasyonun oluşumunun binlerce yılda tamamlandığını, ilk olarak dikenlerle başlayan bu oluşumun kuraklığa dayanıklı tek yıllık bitkiler ve daha sonra çok yıllık bitki türleri veya ağaç türleri vejetasyonun son aşamasını gerçekleştirdiğine dair katılımcıları bilgilendirdi.

 

Doç. Dr. Ertuş, meraların kaliteli ve ucuz yem kaynağı olduğunu belirti. Meraların bitki genetik kaynağı olduğu, tıbbi ve aromatik bitkilere ev sahipliği yaptığı, yaban hayatı için bir barınak olduğu, akarsuları zenginleştirdiği, su ve toprak erozyonunu önlediğini belirterek alternatifi olmayan varlıkların meralarda yaşamını devam ettirebilmesi için  ekim ve mayıs ayları arasında  otlatmaların yapılmaması gerektiğini, aksi taktirde yapılacak  bu otlatmaların meralarda bitkilerin güçsüzleşmesine ve yok olmasına neden olabileceğini vurguladı.

 

Seminer, soru ve öneri kısmının ardından  sona erdi.

Haber Galeri