Üniversitemizde "Zap Havzası Somut Kültür Varlıklar Çalıştayı" Düzenlendi

Üniversitemizde "Zap Havzası Somut Kültür Varlıklar Çalıştayı" Düzenlendi
13 Kasım 2023
Üniversitemiz ev sahipliğinde Hakkari Valiliği ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı iş birliği ile "Zap Havzası Somut Kültür Varlıkları Çalıştayı" gerçekleştirildi.

Üniversitemiz Kent Arşiv ve Etnografya Müzesi koordinesinde Hakkari ve ilçelerinde bulunan somut kültürel varlıkların korunması, restore edilmesi, bölge turizmine ve ekonomisine kazandırılmasına katkıda bulunmak için “Zap Havzası Somut Kültür Varlıkları Çalıştayı” düzenlendi.

 

Üniversitemiz Rektörlük Konferans Salonu’nda düzenlenen çalıştaya Rektörümüz Prof. Dr. Ömer Pakiş, Hakkari Valisi ve Belediye Başkan Vekili Ali Çelik, Rektör Yardımcısı, Prof. Dr. Adurrahman Dodurgalı, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, kanaat önderleri, siyasi parti temsilcileri, akademisyenlerimiz ve öğrencilerimiz katıldı.

                                              

Saygı duruşunun ardından  İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programa; Hakkari Valisi ve Belediye Başkan Vekili Ali Çelik ve Rektörümüz Prof. Dr. Ömer Pakiş’in konuşmalarıyla devam edildi. Rektörümüz Prof. Dr. Ömer Pakiş, şehirlerin geçmişle bağlarını korumada somut kültürel varlıklara ve müzeciliğin önemine değindi. Hakkari Valisi ve Belediye Başkan Vekili Ali Çelik ise kent ve şehir arasındaki farka değinerek, somut kültürel varlıkların korunması ve sonraki nesilere aktarılması  gerektiğine dair görüşlerini paylaştı.

 

 

 

Çalıştayda katılımcılar tarafından gerçekleştirilen sunumlarda; Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mehmet Top “Taşınmaz Kültür Varlıkları Üzerine Bir İnceleme”, Doç. Dr. Şahabettin Öztürk “Şemdinli Nehri Bölgesi Mimari Eserlerine Bir Bakış”,  Dr. Öğr. Üyesi Osman Aytekin “Türkiye Müzeciliğinin Tarihsel Perspektif ve Bölgedeki Yansımaları”,  Üniversitemiz Dr. Öğr. Üyesi Yaşar Kaplan 'Bajer Yolu”, Dr. Öğr Üyesi Özcan Oğur “Hakkari  Şehrinin Kurtuluşu ve Tarihsel Süreçte Gösterdiği Gelişim” ve Öğr. Gör. Ömer Tanyürek ise “Hakkari’de Erken Demir Çağı ve Urartu İzleri”  ile ilgili önemli bilgiler aktardılar.

 

Çalıştay, katılımcılara katılım belgelerinin verilmesi ve Üniversitemiz Çölemerik Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör.Taner Aydoğan ile Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Koordinatörlüğü’nde görevli Rıdvan Dalmaz tarafından düzenlenen “Yerel Basın Mirası” adlı serginin ve şehirdeki önemli yerlerin gezilmesi ile son buldu.

Haber Galeri