Rektörümüz “Kırsal ve Bölgesel Kalkınmada Üniversitelerin Rolü” Konulu Panele Katıldı

Rektörümüz “Kırsal ve Bölgesel Kalkınmada Üniversitelerin Rolü” Konulu Panele Katıldı
15 Eylül 2023
Rektörümüz Prof. Dr. Ömer Pakiş, Batman Üniversitesi tarafından düzenlenen “Öğrenci Buluşmaları” başlıklı “Kırsal ve Bölgesel Kalkınmada Üniversitelerin Rolü” konulu panele katıldı.

Batman Üniversitesi merkez kampüsü konferans salonunda düzenlenen panele Rektörümüz Prof. Dr. Ömer Pakiş, Prof. Dr. Aziz Sancar, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran, Gaziantep İslam Bilim ve Teknolojiler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şehmus Demir, öğretim elemanları ile öğrenciler katıldı.

 

Programa çevirim içi olarak katılan Prof. Dr. Aziz Sancar, “Bizler ilk emri ‘Oku’ olan bir dinin ahlakıyla sarmalanan insanlarıyız. İsmimi Google’a yazdığınızda Nobel Ödülü alan ilk Türk Bilim insanı olduğumu okuyacaksınız. Biraz daha merak edip okumaya devam ederseniz bilimsel çalışmalarımı ve kariyerimi göreceksiniz. Ama arama motoru Google’ın yazmadığı şeyler de var.  Google, Mardin’in Savur ilçesindeki bir çocukken hangi motivasyonla nobele uzanan bir yolculuğa çıktığımı yazmaz. Çünkü o motivasyon genlerimizde var, tarihi mirasımızda var, kültürel kodlarımızda var. Eğer bizi bugüne getiren dünü bilirsek yarınımızı da öngörebilir geleceğe yönelik projeksiyonlarımızı daha sağlam yapabiliriz.” dedi.

 

Prof. Dr. Aziz Sancar Konuşmasının devamında, “İlim Çin’de bile olsa gidip alın’ diyen bir geleneğin temsilcisiyiz. Bizler, ‘benim manevi mirasım ilim ve akıldır’ diyen büyük kahraman Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu ülkenin çocuklarıyız. Bizler zamanın en büyük ARGE’cisi, mucidi Fatih Sultan Mehmet’in torunlarıyız. Bizler ilk emri ‘oku’ olan bir dinin ahlakıyla sarmalanan insanlarıyız. ‘İlim Çin’de bile olsa gidip alın’ diyen bir geleneğin temsilcisiyiz. Soluduğunuz iklim İbni Sina’ların, Ali Kuşçu’ların, Ömer Hayyam’ların, Mimar Sinan’ların iklimidir. Eğer bu iklimi soluyabilirseniz sizlere neyin miras bırakıldığını anlarsınız.” şeklinde konuştu.

 

Prof. Dr. Aziz Sancar’ın konuşmasının ardından öğrencilere seslenen TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, “TÜBİTAK’ın son yıllarda özellikle gençlere, çocuklara ve öğrencilere yönelik çalışmalar yürüttüğünü aktardı. Gençlere sunulan alanların en önemlisi TEKNOFEST’tir. TEKNOFEST’te Türkiye’nin geleceği yazılıyor. Sadece Türkiye’nin değil bu coğrafyanın geleceği, insanlığın geleceği yazılıyor.” dedi.

 

Yapılan açılış konuşmalarının ardından Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir’in moderatörlüğünü yaptığı panele geçildi.

 

Panele konuşmacı olarak katılan Rektörümüz Prof. Dr. Ömer Pakiş ise Hakkari Üniversitesi bünyesinde yapılan bilimsel çalışmalar, Üniversitemizin fiziki yapısı, akademik programları, modern kampüsü, nitelikli öğretim kadrosu, doğal güzellikleri ile sosyal yaşam alanlarıyla ilgili bilgi verdikten sonra kırsal ve bölgesel kalkınmada üniversitelerin rolü hakkında katılımcılara bilgi verdi.

 

 

 

Haber Galeri