Rektörümüz Prof. Dr. Ömer Pakiş, ÜNİDAP 6. Dönem Toplantısına Katıldı

Rektörümüz Prof. Dr. Ömer Pakiş, ÜNİDAP 6. Dönem Toplantısına Katıldı
08 Kasım 2022
Rektörümüz Prof. Dr. Ömer Pakiş, Doğu Anadolu Projesi Bölgesi Üniversiteler Birliği (ÜNİDAP) 6. Dönem Toplantısına Katıldı
Bingöl Üniversitesi ev sahipliğinde Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar başkanlığında ve 16 üniversite rektörünün katılımıyla gerçekleştirildi.
 
Toplantının açılışında konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar daha öncesinde Erzurum’da ÜNİDAP üniversiteleri ile bir araya gelindiğini hatırlatarak, 10 ay önceki toplantıda bölgesel kalkınma ve üniversitelerin rolüne ilişkin düşüncelerini ifade ettiğini ve yükseköğretim kurumlarının birbirinin benzeri olma yönünde bir eğilim içerisinde olduğunu belirtti.
 
Tüm üniversitelerin birbirine benzemeye çalışmalarının ve aynı misyona sahip olmalarının gelişmeyi ve ilerlemeyi engelleyen bir durum olduğunun altını çizen Özvar, üniversitelerin bir kısmının eğitimde, bir kısmının araştırma ve teknoloji üretiminde, bir kısmının ise bölgesel kalkınmaya katkı sağlamada fayda gördüklerini ifade etti.
 
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar: “Misyon farklılaşması ve bölgesel kalkınmaya yönelik benim bakış açımdan sizlerin başlıca sorumluluğu ise, sahici olmaktır. Biz, tabiri caizse, sizlerin kendi kurumsal kaderinizi çizmek konusunda bilgi temelli ve Ülkemizin kalkınma hedefleri doğrultusunda kararlı adımlar atmanızı bekliyoruz.” dedi.
 
Bölgesel üniversitelerden kendi kurumsal potansiyelinin farkında olan, mevcut imkanları gerçekçi bir şekilde değerlendiren ve aynı zamanda vizyoner bir hedef ortaya koyan bir yönetim şekli beklediklerini dile getiren Özvar, konuşmasına şöyle devam etti: “Yükseköğretim Kurulu olarak biz, üniversitelerimizin bölgesel kalkınmadaki rolünü bölgenin ekonomik gelişmesine aracılık etme şeklinde algılıyoruz. Özellikle, üniversitelerimizin bölgelerinde ve ülkenin genelinde insan kaynağı potansiyeline yaptıkları katkıları hepimiz memnuniyetle gözlemliyoruz. Örnek vermek gerekirse, ÜNİDAP üyesi üniversitelerimizin bulundukları illerin toplam nüfusu, Türkiye nüfusunun yüzde 8’i kadar olmasına karşın, aynı illerdeki üniversitelerimizdeki toplam yüz yüze öğrenci sayısı, Türkiye’deki toplam yüz yüze öğrenci sayısının yüzde 10’u kadardır. Benzer şekilde, ÜNİDAP üyesi üniversitelerimizin toplam öğretim üyesi sayısı da Türkiye'deki toplam öğretim üyesi sayısının yüzde 11’ini oluşturmaktadır. Bu durumdan duyduğumuz hoşnutluğu ifade etmek istiyor ve kurumlarımız tarafından oluşturulan kapasite dolayısıyla sizleri tebrik ediyoruz.
 
-“YÖK Akademik Hareketlilik Projesi” ile öğrenci ve akademisyen profilinde çeşitlilik
 
Yükseköğretim kurumlarından ve üniversitelerden beklentilerinin yükseköğretim kurumlarında öğrenci ve akademisyen profillerinde çeşitliliği sağlamak olduğunu kaydeden Özvar, 2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı Bahar Döneminden itibaren, hazırlıklarını henüz tamamladıkları “YÖK Akademik Hareketlilik Projesi” ile adeta bir akademik seferberlik ilan ettiklerini vurguladı. Özvar bu projeyi, öncelikle 2006 yılından sonra kurulan üniversitelerde öğretim üyesi temininde güçlük çekilen programlara destek olmak, üniversiteler arasında öğretim elemanı hareketliliğini artırmak ve öğrencileri farklı üniversitelerin öğretim üyeleriyle buluşturmak amacıyla başlattıklarını belirtti.
 
Toplantının yükseköğretim sistemine ve ülkenin bölgesel kalkınma odaklı süreçlerinin gelişimine katkı sağlamasını dileyen Özvar, ÜNİDAP üyesi üniversitelere, DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığına ve organizasyonun gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.
 
ÜNİDAP Toplantısı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DAP) ve birlik üyesi üniversiteler arasında, eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme, proje, toplumsal hizmet, bölgesel kalkınma ve ihtiyaç duyulan diğer konular üzerinde iş birliği yapmak amacıyla düzenlendi.
 
Toplantı, rektörlerin konuya ilişkin görüş, dilek ve önerilerini sunmasıyla son buldu.
Haber Galeri