Rektörümüz Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Gerçekleştirilen 2022-2023 Akademik Yılı Açılış Töreni’ne Katıldı

Rektörümüz Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Gerçekleştirilen 2022-2023 Akademik Yılı Açılış Töreni’ne Katıldı
11 Ekim 2022
Rektörümüz Prof. Dr. Ömer Pakiş, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan´ın teşrifleriyle YÖK tarafından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi´nde düzenlenen “2022-2023 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni”ne katıldı.
Toplu akademik yıl açılış törenine, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, YÖK Başkanı Erol Özvar ve devlet erkânının yanı sıra bakanlar, YÖK üyeleri, ilgili kurum başkanları, büyükelçiler ve bütün üniversite rektörleri, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdurrahman Dodurgalı, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yakup Çiçek, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Aksoy, öğretim üyelerimiz ile öğrenciler katıldı.
 
Törenin açılışında konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde Türkiye'de yükseköğretim kurumlarının sayısında önemli bir artış yaşandığını ve üniversitesiz il kalmadığına dikkat çekerek, ülkenin her ilinde bir üniversitenin kurulmasının Türkiye'nin yükseköğretim kapasitesini genişlettiğini ve böylelikle vatanın dört bir yanından, daha fazla sayıda öğrencinin yükseköğretime erişebildiğini söyledi.
 
Törende konuşan Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ise; Yeni akademik yılın ülkemiz, milletimiz özellikle de sevgili öğrencilerimiz için hayırlara vesile olmasını diledi.
 
Geçmişte Güneydoğu'ya ve Doğu'ya hocaların nasıl gideceği konusunda sıkıntı yaşandığını hatırlatan Sayın Erdoğan, havalimanı sayısının 26'dan 59'a çıktığını, Muş'a, Kars'a, Ağrı'ya uçakla gidilebildiğini ve bir sıkıntı kalmadığını söyledi.
 
Mevcut yükseköğretim yurtlarının taleplere cevap verebildiğine dikkat çeken Erdoğan “Şu anda 850 bin öğrenci kapasiteli yurtlarımız var ve ihtiyaçlara rahatlıkla cevap verir durumdalar. Modern yurt binalarımız bütün bunlarla beraber üniversitelerimiz hepsi birbirinden güzel. Dünyaya örnek gösterebileceğimiz altyapısıyla her şeyiyle üniversitelerimiz var. Ortaöğretimde okullarımız var. Buralara geldik. Attığımız adımlarla Türkiye ve Türk üniversitelerine yakışmayan bu kötü manzaraya biz son verdik." diye belirtti.
 
Üniversitelerde 2002'de 9 bin olan profesör sayısının 31 bine, 5 bin olan doçent sayısının 18 bine çıktığını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplam akademik personel sayısının da 70 binden 184 bine ulaştığını bildirdi.
 
Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan, geçen hafta OECD tarafından yayımlanan rapora göre, Türkiye'nin son 20 yılda 25-34 yaş arası yükseköğretim mezun oranını yüzde 348 artırarak oran itibarıyla ilk sırada yer aldığını dile getirerek, “20 yıl önce 18-22 yaş aralığındaki gençlerin yükseköğretimde net okullaşma oranının yüzde 13 civarındayken bugün aynı rakamın yüzde 45'e ulaştı. Bunun bir sonucu olarak üniversite mezun sayımızın 2022 yılı itibarıyla toplam 13 milyon 266 bine ulaşmasından da iftihar ediyoruz, memnuniyet duyuyoruz.” diye konuştu.
 
 Cumhurbaşkanı Erdoğan “Akademik anlamda genişlemeyi Türkiye adına, ülkemizin geleceği adına büyük kazanç görüyorum. Bu yıl baraj uygulamasını da biliyorsunuz kaldırdık. Kısa süre önce açıklanan tercih sonuçlarıyla kontenjanların yüzde 99'unun dolduğunu gördük. Çok çileler çektik, şimdi bu da aşıldı” dedi.
 
Erdoğan konuşmasının devamında Yeni çalışma ile 35 yaş üzeri kadınlarımıza yükseköğretimde yeni bir kapı açıyoruz. Buna göre, 35 yaş üzerindeki kadınlarımız için ön lisans ve lisans programlarında ek kontenjan tanımlayacağız. Üçüncü müjdemiz YÖK'ün teşkilat yapısının reforme edilmesine ilişkindir. Halihazırda 208 yükseköğretim kurulu ile büyük bir yapıya dönüşen YÖK'ün etkinliğini daha da artırmayı düşünüyoruz” diye konuştu.
 
Tören, YÖK Başkanı Erol Özvar ve Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmalarının ardından bireysel ve kurumsal çalışmalar dolayısıyla ödüle layık görülen bilim insanları ve üniversitelere "2022 Yılı YÖK Üstün Başarı Ödülleri"nin vermesiyle sona erdi.
 
Haber Galeri