Üniversitemizde 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma Programı Düzenlendi

Üniversitemizde 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma Programı Düzenlendi
20 Temmuz 2022
Üniversitemizde “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma Programı” gerçekleştirildi.
Rektörlük Konferans Salonu’nda düzenlenen programa Rektörümüz Prof. Dr. Ömer Pakiş,  Hakkari Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Birtan Şeker, akademik ve idari personelimiz katıldı.
 
Program, Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından Hakkari İl Müftülüğü İmam-Hatibi Faysal Kaya tarafından Kurân-ı Kerim tilavetiyle devam etti.
 
Kurân-ı Kerim tilavetinin ardından Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından hazırlanan 15 Temmuz 2016’da yaşananların anlatıldığı sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi.
 
Sinevizyon gösterisinin ardından konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Ömer Pakiş, “Başta 15 Temmuz Şehitlerimiz olmak üzere tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyor gazilerimizi de minnetle anıyorum. Vatanımız, Bayrağımız ve bağımsızlığımız uğruna 15 Temmuz hain darbe girişimine karşı mücadele veren tüm vatandaşlarımıza da şükranlarımı sunuyorum. Din ve devlet en önemli değerlerimizin başında gelmektedir. Bu ikisinin ortak bir yönü vardır: İkisi de kesinlikle şerik kabul etmez. FETÖ kendini hem dinin hem de devletin yerine koyan ve kendi yapısı içerisindekilere bunu empoze eden hain bir paralel devlet yapılanmasıdır. Bu yapılanma kendisinden olmayan herkesi ötekileştirmekten geri durmamıştır. Bir daha FETÖ gibi hain yapılanmaların ortaya çıkmaması için en başta dini değerlerimize ve devletimize hep birlikte sahip çıkmamız gerekmektedir. Bu iki kutsal değere dört elle sarılmalıyız. Ayrıca birbirimizi ötekileştirmeden birlikte yaşamayı bilmemiz gerekiyor.” dedi.
 
Daha sonra günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Taha Yasir Cevher, “15 Temmuz milletimize karşı kurulan büyük tuzağın millet tarafından bozulduğu gündür. Türk demokrasi tarihinin en uzun gecesiydi 15 Temmuz. Demokrasimize, millî iradeye, millî bağımsızlığımıza karşı tankların ve jetlerin hain saldırısı halkın iman dolu göğsü karşısında boşa çıktı. O gecenin en karanlık saatlerinde iman ateşiyle yanan genç, ihtiyar, kadın, erkek, herkes o kara geceye bir güneş gibi doğdu. Karanlığı yara yara ilerleyen bu millî ruh, millî bir zaferde beden buldu. 15 Temmuz sadece bizim değil, tüm coğrafyamızın kaderini yazdığımız ve zillet altındaki tüm milletlere yeniden doğuş ümidi verdiğimiz gecedir. O gece nice destanlar yazarak bu toprakları bize vatan yapan atalarımızın emanetini; şahidi ezanlar, kanıtı şehitler olan yepyeni bir destan yazarak koruduğumuz gecedir. Bizleri tankla, silahla esaret altına alabileceklerini düşünenlerin dirilişimizin fitilini ateşledikleri gecedir. Cumhuriyetimizi ve aydınlık geleceğimizi yok etmek isteyen vatan hainleri harekete geçmiş, milletin silahlarını yine bu aziz ve fedâkâr millete doğrultarak kanlı bir darbe girişiminde bulunmuşlardı. Ancak, milletimiz, bu darbe girişimini, sokakları ve meydanları doldurarak, ölümü göze alarak başarısızlığa uğrattı. 15 Temmuz gecesi millet eğilmedi Türkiye yenilmedi. 15 Temmuz gecesinde milletimizin Türküyle, Kürdüyle; doğulusu batılısıyla; sağcısı, solcusuyla; köylüsü, şehirlisiyle birlik olduğunda neler yapabileceğini gördük.” ifadelerini kullandı.
 
Program, yapılan konuşmaların ardından sona erdi.
Haber Galeri