Üniversitemizde ‘Hakkari Madencilik Çalıştayı’ Düzenlendi

Üniversitemizde ‘Hakkari Madencilik Çalıştayı’ Düzenlendi
10 Haziran 2022
Üniversitemiz Mineral ve Enerji Kaynakları Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Hakkari Valiliği, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA), Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ve Doğu Anadolu Madenciler Derneği´nin iş birliğiyle ‘Hakkari Madencilik Çalıştayı’ düzenlendi.
Rektörlük Konferans Salonu’nda düzenlenen programa Vali/Belediye Başkan Vekili İdris Akbıyık, Rektörümüz Prof. Dr. Ömer Pakiş, İstanbul Üniversitesi- Cerrahpaşa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Bilgin, İlimiz Protokolü, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, sivil toplum örgütleri temsilcileri, madenciler, akademik ve idari personelimiz ile öğrenciler katıldı.
 
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından çalıştaya geçildi.
 
Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Öğretim Üyesi ve Türkiye Kurşun Çinko Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, “Hakkari maden rezervleri açısından Ülkemizin önemli şehirlerindendir. Özellikle çinko üretiminde 300 bin ton ile açık ara lider durumdadır. Çalıştay kapsamında Hakkari'de bulunan maden sahalarında incelemelerde bulunacağız.” dedi.
 
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Bilgin “Bundan yaklaşık bir yıl önce Ülkemizin güzide yedi üniversitesi akademik ve idari alanlarda iş birliği yapmak üzere ortak bir protokol imzaladılar. Bu protokolün neticesinde de İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa ile Hakkari Üniversitesi’nin değerli hocalarıyla bir araya gelinerek böyle bir çalıştay planlandı. Bu çalıştayda Ülkemizin yeraltı zenginliklerinin ekonomiye kazandırılması noktasında çok değerli bilgiler sunulacaktır. Bizleri davet ettiği için Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Pakiş'e çok teşekkür ederim. Başarılı ve güzel bir çalıştay olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.
 
Rektörümüz Prof. Dr. Ömer Pakiş ise “Her bölgenin her coğrafyanın tespit edebildiğimiz, tespit edemediğimiz çok farklı birbirinden güzel zenginlikleri var. Hakkari'de sağlık, doğa, dağ ve su sporları turizminin çok önemli zenginlikler arasında olacağına biz Üniversite olarak inanıyoruz. Bu alanlara yönelik çalışmalarımız da devam ediyor. Bir zenginlikten yararlanırken diğer zenginliği heba etmemek gerekiyor. Madencilik yaparken doğayı bozmadan bilimsel gelişmeler ışığında bu işi yapabilmemiz lazım. Eskiden ulemanın kullandığı bir tabir var. Deniliyor ki: Vusûlsüzlüğümüz usûlsüzlüğümüzdendir. Yani hedeflediğimiz bir amaca eğer ulaşamıyorsak muhakkak usul ile yöntem ile takip ettiğimiz yol ile ilgili bazı problemlerimiz var demektir. Bu çalıştayın ana hedefinde bu var. Biz Hakkari Üniversitesi olarak Hakkari coğrafyasında var olan zenginliklerimiz ve buna dönük akademik olarak yapılabilecekler noktasında günlerce çalıştık.  Bu coğrafyadaki zenginlikleri çok iyi biliyoruz. Bu coğrafyanın sosyolojisine yeraltı ve yer üstü kaynaklarına uygun programlar üzerinde üniversite olarak üzerimize düşen görevi yerine getirmeye çalışıyoruz.  Bu çalışmalar bu şekilde devam ettiği sürece Hakkari’nin geleceğini çok parlak görüyorum. Bu çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.” dedi.
 
Kentin geleceğinin madencilik ile dağ, kış ve doğa turizminde olduğuna vurgu yapan Vali/Belediye Başkan Vekili İdris Akbıyık, “Çalıştayın İl için faydalı olacağını, buradaki madenleri ekonomiye ve istihdama katkı sağlayacak şekilde çıkarmak ve işlemek gerektiğini belirtti. Hakkari'de kurşun, çinkonun yanı sıra asfaltit ve altın gibi değerli madenler de bulunmaktadır. Şu anda İlimizde güvenlik gerekçesiyle kapalı madenimiz hemen hemen yok gibi. Yüzde 99'unu açtık. Belli bir kontrol çerçevesinde kademeli olarak açtık. Bundan sonra rezerv tespitinin yapılması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
 
Yapılan açılış konuşmalarının ardından çalıştaya geçildi. Çalıştayda; İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurullah Hanilçi, “Hakkari bölgesi Pb-Zn Maden Provensinin Oluşumu” konu başlığında, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, “Hakkari Bölgesi Pb-Zn Yataklarının Dünyadaki Benzerleriyle Karşılaştırılması” konu başlığında, İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emin Çiftçi ve İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurullah Hanilçi, “Hakkari bölgesi Pb-Zn Yataklarının Cevher Parajenezi: Bir Cevher Mikroskobisi Çalışması” konu başlığında, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlgin Kurşun Ünver, “Pb-Zn Cevher Tipleri ve Zenginleştirilmesi” konu başlığında, Jeo Müh. Cihan Tuncer,  İstabul Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yüksel Örgün ve Hakkari Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhterem Demiroğlu, “Maden Sahalarında Yeraltı Suyu Kalitesi Problemine Bir Yaklaşım: Hakkari Güneyi Maden Sahalarındaki Yeraltı Sularının Hidrojeokimyasal Özellikleri ve İçilebilirliği” konu başlığında, Hakkari Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Yakup Karakoyun ise “Hakkari İli Enerji Görünümü” konu başlığında katılımcılara bilgi verdiler.
 
Çalıştayın ardından “Hakkari Dağlarında Doğru Maden Aramacılığı ve Mapeg’ in Rolü“ adlı bir panel düzenlendi.
 
Program, katılımcılara plaket takdimi ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.
                                                                                                                              
Çalıştay kapsamında İlimizde bulunan maden sahalarında teknik gezi düzenlenecek.
 
 
Haber Galeri