Üniversitemizde Hakkari Yöresinde Meyve Bahçelerinin Kalite ve Standartlarının Artırılması Eğitimi Verildi

Üniversitemizde Hakkari Yöresinde Meyve Bahçelerinin Kalite ve Standartlarının Artırılması Eğitimi Verildi
19 Nisan 2022
Üniversitemizce hazırlanan ve Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (DAP) tarafından finanse edilen "Hakkâri Yöresinde Meyve Bahçelerinin Kalite ve Standartlarının Artırılması Eğitimi Projesi" düzenlendi.
Rektörlük Konferans Salonu’nda düzenlenen eğitim programına Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Erdal Ağlar, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Orhan Karakaya, Üniversitemiz Çölemerik Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü öğretim üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Cemal Toraman, Dr. Öğr. Üyesi Sinem Karakuş, Öğr. Gör. Medeni Karakaya, Öğr. Gör. Mehmet Faruk Bilici, akademik ve idari personelimiz ile çok sayıda çiftçi katıldı.
 
Proje Koordinatörü Öğr. Gör. Medeni Karakaya’nın açılış konuşmasıyla başlayan programda; Doç. Dr. Erdal Ağlar, “Bahçe Tesisi ve Budama” konu başlığında, Dr. Öğr. Üyesi Orhan Karakaya “Bahçe Bitkilerini Çoğaltma” konu başlığında,  Dr. Öğr. Üyesi M. Cemal Toraman, “Tarımsal Mekanizasyon” konu başlığında, Dr. Öğr. Üyesi Sinem Karakuş, “Bitki Hastalıkları ve Zararları” konu başlığında, Öğr. Gör. Mehmet Faruk Bilici ise “Bitki Besleme ve Gübreleme” konu başlığında katılımcılara bilgi verdiler.
 
Proje kapsamında Zeynelbey Yerleşkesinde tesis edilen meyve bahçesi ile Rektörlük meyve bahçesinde eğitime katılan katılımcılara uygulamalı eğitim verildi.
 
Zeynelbey Yerleşkesinde proje için tahsis edilen meyve bahçesindeki uygulamalı eğitime katılan Rektörümüz Prof. Dr. Ömer Pakiş ve protokol üyeleri çiftçilerimizle beraber çeşitli meyvelerden oluşan üç yüz meyve fidanını toprakla buluşturdular.
 
Programda konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Ömer Pakiş, “ Burada güzel bir hizmet icra etmek üzere sizlerle bulunmaktan çok memnun olduğumu belirtmek istiyorum. Gelişmişliğin en önemli ölçütlerinden birisi de beşeri sermayenin vasıflı olmasıdır. Beşeri sermaye vasıflı olunca o beşeri sermaye hem toprağın üstündeki hem de hem toprağın altındaki zenginlikleri bir şekilde ortaya çıkarabilir. Hakkari coğrafyası bu anlamda çok verimli ve zengin bir coğrafya. Bu da tarım ve özellikle meyve bahçeciliğini de beraberinde getirmiştir. Biz de burada Üniversitemiz Kampüs alanında bir meyve bahçesi oluşturduk. Bu meyve bahçesinde bize destek sunan özellikle DAP Başkanlığı, DAKA Başkanlığı, Hakkari Valiliği, Tarım İl Müdürlüğümüz, hocalarımız ve çiftçilerimize çok teşekkür ediyorum.” dedi.
 
Eğitim programına katılan çiftçilerimiz ise; Hakkari Üniversitesi bünyesinde yöremiz tarımının gelişmesine yönelik çok verimli ve faydalı bir etkinlik düzenlendi. Programın düzenlenmesinde başta Rektör Hocamız Prof. Dr. Ömer Pakiş olmak üzere emeği geçen herkese çok teşekkür ettiler.
 
Yapılan konuşmaların ardından Rektörümüz Prof. Dr. Ömer Pakiş ve protokol üyeleri, eğitim projesi kapsamında çiftçilerimize eğitim veren hocalara katkılarından dolayı plaket vererek; çiftçilerimize ise budama ve aşı seti hediye ettiler.
 
3 günü teori 2 günü ise uygulamalı olmak üzere toplam 5 gün süren eğitime katılan çiftçilere sertifika verildi.
 
Program toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.
Haber Galeri