Üniversitemizde Dünden Bugüne Hacı Bektaş-i Veli Programı Düzenlendi

Üniversitemizde Dünden Bugüne Hacı Bektaş-i Veli Programı Düzenlendi
26 Kasım 2021
Üniversitemiz tarafından “Dünden Bugüne Hacı Bektaş-i Veli Felsefesi ve Değerleri: Sevgi ve Hoşgörü” programı düzenlendi.
Üniversitemiz Rektörlük Konferans Salonunda düzenlenen programa Rektörümüz Prof. Dr. Ömer Pakiş, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Erdoğan Bada ve Prof. Dr. Abdurrahman Dodurgalı, Genel Sekreterimiz Senar Hatim, Dekanlarımız, Yüksekokul Müdürlerimiz ile Akademik ve İdari personelimiz ile öğrencilerimiz katıldı.
 
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektörümüz Prof. Dr. Ömer Pakiş; “UNESCO tarafından Hacı Bektaş Veli'nin Vefatının 750. Yıl Dönümü UNESCO 2021 Anma ve Kutlama Programına alınmış ve ardından Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN'ın yayınladığı genelge ile 2021 yılı Hacı Bektaş Veli Yılı ilan edilmişti. Hacı Bektaş-ı Veli'yi, Yunus Emre’yi, Mevlana’yı anlamak zordur, bunları anlayıp anlatabilmek için büyük bir çaba gösterilmesi gerekiyor. Bir taraftan nastan uzaklaşmayacaksınız bir taraftan da yorum yapacaksınız. Temel bilimleri, felsefeyi okuduğunuz zaman sadece o literatürün lafzi manası ile yetinmemek gerekiyor. Bu, ruhu doyurmayabiliyor. Bu şahsiyetler bizim dini kültürümüzün önemli temsilcileri, biz bunlardan nasıl dersler çıkarabiliriz, tarihi süreç içerisinde meydana gelen olaylar üzerinden tüm bunlardan nasıl bir sonuç çıkarabiliriz bunun üzerinde yoğunlaşmamız gerekir” dedi.
 
Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdurrahman Dodurgalı moderatörlüğünde gerçekleştirilen programda Ordu Üniversitesi Tarih Bölümünden Prof. Dr. Sadullah Gülten “Serçeşme Hacı Bektaş Veli’nin Hayatı” konusu üzerine konuşma yaparken Yalova Üniversitesi Tarih Bölümünden Doç. Dr. Muhammed Ceyhan ve Munzur Üniversitesi Tarih Bölümünden Doç. Dr. Aziz Altı slayt eşliğinde “Dergâhı Ziyaret Edenlerin Kimliği Üzerinden Hacı Bektaş Veli’nin Evrenselliğini ve Hoşgörüsünü Okumak” ve “Balkan Bektaşiliği: Tarihsel Gelişimi ve Önemi” konuları ile ilgili bilgiler paylaştı.
 
İlahiyat Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Yakup Çiçek’in katıldığı bir sempozyumda Hacı Bektaş-i Veli ile ilgili sunduğu bildiriden bazı kesitleri aktarmasının ardından program, teşekkür belgelerinin katılımcılara takdim edilmesi ile sona erdi.
Haber Galeri