Tarihçe
Çocuk Gelişimi Programı, üniversitemiz Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde 2010 yılında kurulmuştur.
Amaç
Bu programın amacı, okul öncesi eğitim kurumları başta olmak üzere diğer kurum ve kuruluşların çocuklarla ilgili hizmet veren birimlerinde görev yapacak nitelikli insan gücü yetiştirmektir. Bu doğrultuda, özellikle okul öncesi dönemdeki hem normal gelişim gösteren hem de özel eğitim gereksinimi olan çocukların tüm gelişim alanlarını (zihinsel, dil, motor, özbakım, sosyal ve duygusal) kapsayan teorik ve uygulamalı dersler verilir.
Programa Kabul Koşulları
ÖSYM tarafından düzenlenen merkezi yerleştirme sınav sonuçlarına göre TYT puanı esas alınarak kontenjan dâhilinde bu programa yerleşilmesi halinde kayıt hakkı kazanılmaktadır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir.
Eğitimin dili ve süresi
Eğitimin dili Türkçedir. Eğitim süresi iki yıldır. Ayrıca isteğe bağlı bir yıllık İngilizce hazırlık sınıfı mevcuttur.
Program olanakları
Teorik derslerin yanı sıra okul öncesi eğitim kurumları ve rehabilitasyon merkezlerinde uygulamalı dersler mevcuttur. Hastanede ise zorunlu yaz stajı uygulaması vardır.
Önceki Öğrenmenin Tanınması
Yükseköğretim Kurulu tarafından denkliği kabul edilen kurumlardan yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler kabul edilirler. Bu öğrencilerin tabii olacağı müfredat ve alacağı dersler Yönetim Kurulu tarafından belirlenir. Öğrenciler daha önce aldığı ve başardığı derslerden muaf sayılabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Çocuk Gelişimi programını bitirip önlisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin zorunlu ve mesleki seçmeli derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlaması ve genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması gerekir. Ayrıca 30 günlük yaz stajının da tamamlanması zorunludur.
Kazanılan derece ve ünvan
Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Çocuk Gelişimi alanında ön lisans derecesi ve “Çocuk Gelişimci” ünvanına sahip olunur.
Üst Kademeye Geçiş
Çocuk Gelişimi, Okul Öncesi Öğretmenliği, Özel Eğitim Öğretmenliği ve Sosyal Hizmet lisans programlarına YÖK’ün ilgili mevzuatı doğrultusunda “Dikey Geçiş Sınavı” ile geçiş yapılabilmektedir.
İstihdam Olanakları
Çocuk Gelişimi programından mezun olanlar, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı özel ve resmi okulların anaokullarında ve anasınıflarında; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı gündüz bakım evleri, çocuk yuvaları ve kreşlerde; devlette ve özel sektörde özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde; kamu hastanelerinde ve özel hastanelerde çocuk kliniklerinin oyun odalarında çalışabilirler.