Tarihçe
Sağlık Kurumları İşletmeciliği Programı, Hakkâri Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde 2010 yılında kurulmuştur.
Amaç
Bu programın amacı, Sağlık kurum ve kuruluşlarının Sağlık Kurumları İşletmeciliği alanında ihtiyaç duyduğu insan gücünü yetiştirmektir.
Hedef
Programın temel hedefi, sağlık kurum ve kuruluşlarının Sağlık Kurumları İşletmeciliği alanında ihtiyaç duyduğu mesleki eğitim almış Sağlık Kurumları İşletmecilerini yetiştirmektir.
Programa Kabul Koşulları
ÖSYM tarafından düzenlenen merkezi yerleştirme sınav sonuçlarına göre TYT puanı esas alınarak kontenjan dâhilinde bu programa yerleşilmesi halinde kayıt hakkı kazanılmaktadır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir.
Eğitimin dili ve süresi
Eğitimin dili Türkçedir. Eğitim süresi iki yıldır.
Program olanakları
Teorik derslerin yanı sıra zorunlu yaz stajı uygulaması mevcuttur.
Önceki Öğrenmenin Tanınması
Yükseköğretim Kurulu tarafından denkliği kabul edilen kurumlardan yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler kabul edilirler. Bu öğrencilerin tabii olacağı müfredat ve alacağı dersler Yönetim Kurulu tarafından belirlenir. Daha önce aldığı ve başardığı derslerden muaf sayılabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Sağlık Kurumları İşletmeciliği programını bitirip ön lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve mesleki seçmeli derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması gerekir.
Kazanılan Derece ve Unvan
Programı tüm gereksinimlerini yerine getirerek başarı ile tamamlayan kişiler Sağlık Kurumları İşletmeciliği alanında “Ön lisans” derecesi alırlar.
Üst Kademeye Geçiş
"İşletme, İşletme Yönetimi ve Sağlık Yönetimi" lisans programlarına YÖK’ün ilgili mevzuatı doğrultusunda “Dikey Geçiş Sınavı” ile geçiş yapılır.
İstihdam Olanakları
Mezunlar; özel ve kamuya ait sağlık kuruluşları, laboratuarlar, ilaç firmaları, ilaç depoları, tıbbi malzeme üreten kuruluşlar vb. gibi tüm sağlık kuruluşlarında çalışabilirler.
Görev, Yetki ve Sorumlulukları
- Kurumun sağlık politikasını oluşturur.
- Sağlık hizmetlerinin etkin olarak sunulabilmesi için gerekli olan kaynakları sağlar ve yönetir.
- Çalışanların uygun birimlerde görevlendirilmesini sağlar
- Hizmetlerin etkin ve verimli şekilde sunulması için çalışmalar yapar.
- Sağlık sektöründeki gelişmeleri takip eder.
- Sağlık kurumunun kalite düzeyini yükseltmeye yönelik faaliyetleri yürütür.
- Hastane bilgi sistemlerini oluşturur ve denetler.
- İlgili birimlerde bilgi, belge ve kayıt işlemlerini yürütür.