Yeni Bir Çekirge Türü Keşfedildi

20 Ağustos 2021
Hakkari Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından, ildeki biyoçeşitliliğin ortaya çıkarılması amacıyla ´Hakkari İli Orthoptera Faunasının Tespiti Projesi´ kapsamında çeşitli bölgelerde yürüttükleri araştırmalar sonucunda etçil ve avcı özelliklere sahip yeni bir çekirge türü keşfedildi.
Hakkari Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Sait TAYLAN, Hakkari Üniversitesi BAP koordinatörlüğü tarafından desteklenen FM18BAP3 nolu ve "Hakkari İli Orthoptera (Insecta) Faunasının Tespiti" isimli proje kapsamında yaptıkları biyoçeşitlilik araştırmalar neticesinde yeni bir çekirge türü keşfedildiğini belirtti.
"Et Yiyen Dev Çekirge" olarak da bilinen Avrupa-Asya’nın en büyük böceklerinden "Saga" cinsine ait olduğu keşfedilen çekirge, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde de cinse ait türlerin olduğunu belirten Dr. TAYLAN, kendisinin de bulunduğu ve Orthoptera (çekirgeler) alanında uzman olan 4 kişilik ekibin; Prof. Dr. Hasan Sevgili (Ordu Üniversitesi), Doç. Dr. Deniz Şirin (Namık Kemal Üniversitesi) ve Doç. Dr. Abbas Mol (Aksaray Üniversitesi), Türkiye’nin farklı bölgelerinde yaklaşık 10 yıldır Saga cinsine yönelik arazi çalışmaları yaptığını ve Hakkari’de bulunan yeni türün de bu kapsamlı çalışmaya dâhil olduğunu söyledi.

Hakkari ilinin oldukça zengin biyoçeşitliliğe sahip olduğunu anımsatan Dr. TAYLAN, günümüze kadar bu bölgede oldukça az çalışma yapıldığını ve bu yönüyle Hakkari ilinin ihmal edildiğini kaydetti. Üniversitemizde kurulan "HAKBİYOM- Hakkari Üniversitesi Biyolojik Çeşitlilik Araştırma ve Uygulama Merkezi”nde biyoçeşitlilik alanında uzman öğretim üyeleriyle yürütülecek çalışmalarla, Hakkari ilinin biyoçeşitliliğinin ortaya çıkarılmasında Hakkari Üniversitesi’nin önemli rol oynayacağının altını çizen Doç. Dr. Mehmet Sait TAYLAN, "Saga Hakkarica"nın etçil ve avcı bir çekirge olmasından dolayı ekosistemde dengeleyici olduğunu, tarıma zararlı böcek ve küçük kemirgenlerin kontrolünde önemli olduğunu; bu nedenle türün korunması gerektiğini vurguladı.

SCI-expanded kategorisindeki "Zootaxa" dergisinde, 02.09.2019 tarihinde “Bioacoustics review of Anatolian species of the predatory bush-cricket genus Saga (Orthoptera: Tettigoniidae: Saginae) with the description of a new species” başlıklı makale ile bilim dünyasına tanıtılan yeni türe,  Hakkari’ye atfen "Saga hakkarica" ismi verildi.