YÖK Anadolu Projesi’nin İkinci Koordinasyon Toplantısı Gerçekleştirildi

05 Şubat 2021
Rektörümüz Prof. Dr. Ömer Pakiş, YÖK Anadolu Projesi çerçevesinde eşleştiğimiz Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ve Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesinin Rektörü Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut ile birlikte koordinasyon toplantıları gerçekleştirdi.
İlkinin yüzyüze yapıldığı koordinasyon toplantısının ikincisi Rektörümüz Prof. Dr. Ömer Pakiş ve Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar'ın katılımlarıyla online olarak gerçekleştirildi.

Toplantıya; Rektörümüz Prof. Dr. Ömer Pakiş, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ile iki üniversitenin projede görev alan öğretim üyeleri katıldı.

Rektörümüz Prof. Dr. Ömer Pakiş,üniversitemizdeki bölüm ve programlara değindikten sonra  "Ankara’nın en güzide, en kıdemli, en deneyimli, en başarılı üniversitelerinden iki tanesinin bizim payımıza düşmüş olması bizi ziyadesiyle mutlu eden bir gelişmedir. Hakkâri Üniversitesi ile Hakkâri coğrafyası da hem Ankara Üniversitemize hem de Gazi Üniversitemize ciddi bir açılım getirecektir. Yer altı kaynakları anlamında Hakkâri çok zengin bir bölge. Özellikle kurşun ve çinko ile ilgili ileride Jeoloji ve Maden Mühendisliği bölümlerinde okuyan öğrencilerimiz bitirme tezlerini ve stajlarını Hakkâri bölgesindeki sahalarımızda çok rahat bir şekilde yapabileceklerdir. Böylece bu coğrafyadaki yer altı kaynaklarıyla ilgili hem ulusal hem de uluslararası bazda yayımlanacak bitirme tezleri daha sonra yayımlanacak bilimsel makalelerle bağlantılı olarak buranın bilinirliği ve görünürlüğü ciddi şekilde arttıracaktır. Dolayısıyla ‘YÖK Anadolu Projesi’nden beklentimiz çok çok fazla. Bu projeyle öğrencilerimizin motivasyonunun ciddi derecede artacağını düşünüyoruz. Hakkâri Üniversitesi’nde okuyan bir öğrenci aynı zamanda Ankara Üniversitesi’nden ve Gazi Üniversitesi’nden bir hocanın derslerini takip edebilecek. Bu taşradaki üniversitenin gelişimini tetikleyecek, teşvik edecek ve öğrenci başarısına da çok ciddi katkı sunacaktır. Bu birliktelikten ben çok ciddi ve önemli sonuçlar çıkacağına inanıyorum.” dedi.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar: “’YÖK Anadolu Projesi’nde iki üniversitemizle; Ağrı İbrahim Çeçen ve Hakkâri Üniversiteleri ile eşleştirildik. Ankara Üniversitesi’nin deneyimlerinden, deneyimli hocalarından Hakkâri Üniversitesi’ndeki öğrenci kardeşlerimizin istifadesi söz konusu olacak. Bundan dolayı ben rektör olarak çok heyecanlıyım. Aslında pandemi sürecinde uzaktan eğitimle ilgili pek çok deneyim yaşadık. Geçen yılki tecrübemizin çok üzerinde bir tecrübeye sahibiz. Esasında son 10 yıldır baktığımız zaman uzaktan eğitim konularının hep tartışıldığını biliyoruz. Böyle bir ihtiyaç olmadığı için uzaktan eğitimden çok fazla verim çıkmadı ama pandemi sürecinde uzaktan eğitimin öne çıkmasıyla bu gibi projelerin hayata geçirilmesi daha kolay oldu. Zira uzaktan da eğitimleri çok rahatlıkla verme imkânı söz konusu olacak. Tecrübe, esasında çok zor elde edilen ama aldığınız zaman da çok istifade ettiğiniz bir unsur. Dolayısıyla Ankara Üniversitesi’nin tecrübesinden Hakkâri Üniversitesi’nin öğrencileri yararlanacak. Ben inanıyorum ki Ankara Üniversitesi’nin öğretim üyeleri de yüz yüze eğitim başladığında Hakkâri’nin güzelliklerini, Türkiye için çok önemli bir vatan parçasını yerinde görme imkânı bulacaklar. Bu da bizim için ayrıca bir kazanç olacaktır. İlaveten, bunca yıldır biriktirdiğimiz bir tecrübenin aktarımı da bizler için ayrı bir kıvanç vesilesi olacaktır.” ifadelerini kullandı.

YÖK Anadolu Projesi ile birlikte ülkemizin 12 köklü üniversitesinde görev yapan kıdemli öğretim üyeleri, 15 genç üniversitemizin 63 bölümünde eğitim verecek. Projede genç üniversite olarak yer alan Üniversitemiz, ülkemizin en köklü üniversitelerinden biri olan Ankara Üniversitesi ile eşleşti. Çocuk Gelişimi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler ve İlahiyat alanlarında okuyan öğrencilerimiz Ankara Üniversitesindeki kıdemli hocalardan ders alabilecekler.

Proje kapsamında Üniversitemizin eşleştiği diğer Üniversite Gazi Üniversitesi olduğundan Üniversitemizin İnşaat Mühendisliği bölümünde okuyan öğrencileri Gazi Üniversitesi’nin kıdemli öğretim üyelerinin bilgilerinden faydalanabilecekler.

Açılış konuşmalarının ardından projede görev alan öğretim üyeleri, ilerleyen süreçte iki üniversite arasında ne gibi çalışmalar yapılabileceğini görüştü.