Tarım ve Orman Bakanı Sayın PAKDEMİRLİ, Hakkari´de Sektör Toplantısına Katıldı

26 Şubat 2020
Tarım ve Orman Bakanı Sayın Dr. Bekir PAKDEMİRLİ, Hakkari Üniversitesinde gerçekleştirilen Tarım ve Orman Sektör Toplantısına katıldı.
Hakkari Üniversitesi Rektörlüğü konferans salonunda Bakanımız Sayın PAKDEMİRLİ başkanlığında gerçekleşen toplantıya Hakkari Valisi İdris AKBIYIK, Kars Milletvekili Yunus KILIÇ, Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer PAKİŞ, Vali Yardımcıları Aziz GÖLBAŞI ve Mustafa DURUK, Yüksekova Kaymakamı Osman DOĞRAMACI, kurum amirleri, Tarım ve Orman sektör temsilcileri, STK temsilcileri ile çiftçiler katıldı.

Geçen hafta itibarıyla 82 bininin üzerinde denetim yapıldığını ve bunların aşağı yukarı yüzde 5'inde olumsuzluk tespit edildiğini,  vatandaşlara yanlış ürün üretenlerle mücadelenin dün olduğu gibi bugün de sürdüğünü belirten Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir PAKDEMİRLİ şunları kaydetti:

"2020 yılında Hakkari’de kazanılan 89 projeyi hayata geçirerek 30 milyon TL yatırım yapılacak. Tarım kredi kooperatif marketi açacağız, arıcılığı geliştirme projesi kapsamında 100 aileye bin ana arı ve arı malzemesi dağıtacağız. Toplam maliyeti 500 bin TL olan 250 metrekarelik 20 adet sera dağıtımını gerçekleştireceğiz. 44 aileye 5’er baş manda olacak şekilde toplam 220 baş manda dağıtacağız. Her aileye 2’şer adet olmak üzere toplam 65 aileye bin 690 damızlık koyun, keçi, koç teke alamı yapacağız. 3 yıl boyunca ücretsiz sunu tohumlama, 30 bin küçükbaş hayvan kombine ve etçi tipi sperma ile ücretsiz tohumlanacaktır. Hayvanların içme suyunu temin etmek amacıyla 1 milyon 250 bin TL maliyetli 5 gölet inşa edeceğiz. 200 aileye 25 adet olmak üzere 5 bin adet hindi ve kaz dağıtımı gerçekleştireceğiz. 6 bin 456 dekar üzüm bağında çalışma yürüteceğiz. Bu yıl yine yerel (Ata) tohumları kullanılarak tohum ve fide dağıtacağız. 50 ton yem bitkisi, nohut ve espir tohumu dağıtacağız. Kışlık yoğurt (Teramast) coğrafi işaret çalışmalarını tamamlayarak Türk patent kurumuna başvuru yapacağız. 2020 yılı itibarıyla Hakkari ilinin tamamında potansiyel çığ başlama bölgelerinin belirlenmesi projesi gerçekleştireceğiz. 250 bin fidanı toprakla buluşturacağız".

Hakkari'nin parlatılmayı bekleyen bir mücevher gibi olduğunu belirten Bakanımız Sayın Dr. Bekir PAKDEMİRLİ konuşmasını şöyle sürdürdü:
"10 bin dekar alanda bozuk ormanların rehabilitasyonunu sağlayacağız. 20 bin dekar alanda toprak muhafaza ve sel kontrol tesisi yapacağız. Bin dekar alanda mera ıslahı projesi kapsamında gölgelik, sıvat, kaçınma kazığı ve tuzluk yapacağız. Hakkari merkezde otomatik meteoroloji gözlem istasyonu kuracağız, 500 aileye 5’er dekarlık alanda kenger tohumu ekilmek suretiyle her aileye yıllık ortalama 30 bin TL olmak üzere toplam  1 milyon 500 bin TL gelir elde etmeleri sağlanacaktır" dedi.

Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer PAKİŞ’i makamında ziyaret eden ve bir süre görüşen Bakanımız Sayın PAKDEMİRLİ, ardından Hakkari Valisi İdris AKBIYIK, Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer PAKİŞ ve beraberindeki heyet ile birlikte ilimiz merkezine yaklaşık 12 kilometre mesafede bulunan Mergabütan Kayak Merkezinde incelemelerde bulunarak burada kayak yapan öğrencilerle bir araya geldi.