Hakkari Üniversitesi Tarafından Böğü Türü Keşfedildi

19 Kasım 2019
Hakkari Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Melek ERDEK tarafından Hakkari ili biyoçeşitliliğin ortaya çıkarılması amacıyla yürütülen “Hakkari İli Böğü (Solifugae, Arachnida) Faunasının Araştırılması ve Biyoçeşitliliğe Katkısı” adlı proje kapsamında, Hakkari´nin çeşitli bölgelerde yapılan araştırmalar sonucunda bir böğü türü keşfedildi.
Hakkari Ünversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Melek ERDEK, Hakkari Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü (BAP) tarafından desteklenen FM19BAP3 nolu “Hakkari İli Böğü (Solifugae, Arachnida) Faunasının Araştırılması ve Biyoçeşitliliğe Katkısı” adlı proje kapsamında yapılan biyoçeşitlilik araştırmaları sonucunda bir böğü türü keşfedildiğini belirtti.

Özellikle son zamanlarda, sosyal medyada “et yiyen örümcek” başlığı altında gerçeklikten uzak paylaşımlar yapıldığına dikkat çeken Dr.  Öğretim Üyesi ERDEK; böğülerin örümcek olmadığını, örümceklerin aksine zehirsiz bir araknid grubu ve herhangi bir et parçası üzerinden beslenmeyen avcı ve predator canlılar olduğunu özellikle vurguladı. “Gylippus” cinsine ait türlerin çoğunlukla yüksek dağ endemiği olduğunu vurgulayan Dr. Öğretim Üyesi Melek ERDEK, çok sayıda farklı türe ev sahipliği yapan Hakkari ilinin  biyocoğrafik olarak İran-Turan ve Saharoarabian elementlerini içeren bakir ve zengin bir bölge olduğunu belirtti.

Hakkari Üniversitesi bünyesinde kurulan Hakkari Üniversitesi Biyolojik Çeşitlilik Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin (HAKBİYOM) en önemli amacı, Hakkari ilinin biyolojik çeşitliliğini ortaya koyarak bilim dünyasına bu çeşitliliği tanıtmaktır.

SCI-Expanded kategorisindeki “Zootaxa” dergisinde 13.11.2019 tarihinde yayınlanan “Description of the new solifuge Gylippus (Paragylippus) hakkaricus sp. n. (Gylippidae, Solifugae)” başlıklı makale ile bilim dünyasına tanıtılan türe Hakkari iline atfen “Gylippus (Paragylippus) hakkaricus” ismi verildi.