Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Toplantısı Gerçekleştirildi

10 Eylül 2019
Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu tarafından Hakkari Meydan Medresesi’nde bir toplantı gerçekleştirildi.
Hakkari’nin önemli tarihi yapılarından olan 1700-1701 yıllarında dönemin Hakkari bölge yöneticisi İzzeddin oğlu İbrahim Bey trafından yaptırılan ve Hakkari Üniversitesi tarafından yeniden hizmete açılan Meydan Medresesinde gerçekleştiren toplantıda; Türkiye'nin kültür ve sanat birikiminin yakından tanınması, kültür ve sanat mirası sorunları, özellikle yetenekli gençlerin desteklenmesi, yeniden hayat bulması gereken bir takım sanat ya da kültür faaliyetlerinden tarihten bugüne miras kalan bazı eserlerden geleceğe yönelik nasıl istifade edilebileceği  gibi konular üzerinde fikir alışverişinde bulunuldu.

Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer PAKİŞ'in katıldığı toplantıya KSPK Başkan Vekili Prof. Dr. İskender PALA, kurul üyeleri Hülya KOÇYİĞİT, Prof. Dr. Ümit MERİÇ, Mehmet ÖZÇAY ve H. Hümeyra ŞAHİN, Anadolu Ateşi Genel Sanat Yönetmeni Mustafa ERDOĞAN, Hakkari Valisi İdris AKBIYIK, Hakkari Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Nuri BODUR, Hakkari Üniversitesi Çöllemerik Meslek Yüksekokulu Müdürü Hikmet YAŞAR ve bazı kurum müdürleri katıldı.

Toplantıdan önce Kurul üyeleri; Hakkari Üniversitesi tarafından düzenlenen, Hakkari'nin tarihini ve kültürel değerlerini yansıtan "Bir Tutam Hakkari" fotoğraf sergisini inceledikten sonra resim ve yöresel yemek sergilerini dolaştılar.

Toplantıda bir konuşma yapan Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer PAKİŞ, Meydan Medresesinin harap bir haldeyken alınıp yapılan restorasyon çalışmaları ile kullanılabilir bir hale getirildiğini belirtti.

Medresenin avlusunda Hakkari Kültür Evinin yapıldığını dile getiren Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer PAKİŞ:  "Kültür evi ile beraber burayı kent müzesi haline getirmeyi planlıyoruz. Bu kent müzemizi bizim kültürel mirasımızla, tarihimizle, geçmiş kültürümüze ait her şeyle süslemek istiyoruz. Hakkari’de çok başarılı, yetenekli gençlerimiz ve önemli bir kültürümüz var. Proje olarak geçmişin kültürünü bir şekilde gençlerimize aktarmak istiyoruz.Üniversitemiz Hakkâri kültürü, doğası ve değerleriyle ilgili sempozyumlar, fotoğraf sergileri, konferanslar düzenlemektedir. Yapılan sempozyumlardaki bildiriler kitaplaştırılarak bilim adamlarının ve araştırmacıların hizmetine sunulmuştur. Mayıs ayında Zap Havzasındaki kültürel miras ve sözlü gelenek ile ilgili bir sempozyum yapacağız. Zap Havzasında yetişen ulemalarla ilgili sempozyumumuzu da yapıp kitaplaştırdık." dedi.