Cumhuriyet Devrinin Bir Serhat Vilayeti Hakkâri Uluslararası Sempozyumu Başladı

04 Mayıs 2019
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi, Hakkâri Valiliği, Hakkâri Üniversitesi ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Cumhuriyet Devrinin Bir Serhat Vilayeti Hakkâri Uluslararası Sempozyumu” düzenlendi.
Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen sempozyum açılış programına Hakkari Valisi İdris AKBIYIK, Rektörümüz Prof. Dr. Ömer PAKİŞ, Vali Yardımcıları Mustafa PALA ve Mustafa DURUK, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Nuri ÖZTÜRK ve İl Emniyet Müdürü S. Suvat DİLBEROĞLU ile yurt içi ve yurt dışı üniversitelerden bilim insanları, araştırmacılar ve çok sayıda kurum amiri katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Hakkari İl Kültür ve Turizm Müdürü İdris AĞACANOĞLU’nun konuşmasıyla başlayan sempozyum, Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali BEYHAN’ın kürsüye çıkmasıyla devam etti. BEYHAN konuşmasında; yazılı tarih öncesine kadar yerleşim yeri olan Hakkâri’nin coğrafi geçiş yolları üzerinde yer alması sebebiyle birçok medeniyetin ve imparatorluğun hüküm sürdüğü kadim şehirlerden biri olduğunu dile getirdi. Hakkâri’de 1960’lı yıllarda öğretmenlik yapan emekli öğretmen Tahsin DİNÇ kürsüye çıkarak bu dönemde Hakkâri’de öğretmenlik yapmanın zorluklarını fotoğraflar eşliğinde anlatarak o dönemdeki eğitim faaliyetleri hakkında bilgiler aktardı.

Rektörümüz Prof. Dr. Ömer PAKİŞ: “Hakkâri, yazılı tarih öncesine dayanan yerleşim özellikleri ile kadim bir kenttir. Bilindiği üzere Türkiye’nin Güneydoğu ucunda birçok imparatorluk ve medeniyete ev sahipliği yapmış olan Hakkâri, ticari geçiş yolları üzerinde bulunması nedeniyle her dönemde jeopolitik önemini sürdürmüştür. Tarihsel olarak Hz. Ömer devrinde İslamiyet’in bu coğrafya ile buluşması, Selçuklular ve akabinde Osmanlı döneminin kazanımları Hakkâri’nin günümüzdeki kültürel ve sosyal hayatına kavuşmasında şüphesiz etkili olmuştur. Hakkâri’deki tarihi yapılar, medreseler, camiler, köprüler bu kültürel ve tarihi zenginliklerin de timsali olarak görülebilir.Sempozyumumuzda ülkemizin güzide kenti Hakkâri’ye dair farklı konularda oldukça kıymetli çalışmalar ve bulgular ortaya konulacaktır. Şüphesiz bunlar kent tarihine dair önemli bir kazanım olacaktır.”

Rektörümüz Prof. Dr. Ömer PAKİŞ’in konuşmasının ardından kürsüye çıkan Valimiz İdris AKBIYIK konuşmasında Hakkâri Valiliği ile Hakkâri Üniversitesinin ev sahipliğinde düzenlenen “Cumhuriyet Devrinin Bir Serhat Vilayeti Hakkâri Uluslararası Sempozyumu”nun amacının 1876’dan günümüze Hakkâri’nin tarihî, idarî, siyasî, ekonomik, sosyal ve kültürel yapısını inceleyen araştırmacılara çalışmalarını sunabilecekleri; ulusal ve uluslararası düzeyde duyurup tanıtabilecekleri bir ortam sağlamak olduğunu dile getirdi.

Açılış konuşmalarının ardından Valimiz İdris AKBIYIK ile Rektörümüz Prof. Dr. Ömer PAKİŞ tarafından 1960’lı yıllarda Hakkari’de öğretmenlik yapan Tahsin DİNÇ’e ve TRT 1 Koordinatörü Kurtuluş ZEYDAN’a plaket ve teşekkür belgesi verildi.