Üniversitemizde “Bağımlı Olmamak İçin Hayır De!” Paneli Düzenlendi

26 Haziran 2018
Üniversitemiz, Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Komisyonu tarafından “Bağımlı Olmamak İçin Hayır De!” konulu panel düzenlendi.
Üniversitemiz, Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Komisyonu tarafından 26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü kapsamında   “Bağımlı Olmamak İçin Hayır De!” konulu panel düzenlendi. Üniversitemiz Çölemerik Meslek Yüksekokulu Konferans salonunda düzenlenen panele Vali Yardımcısı Bekir Abacı, Eşi Dr. Betül Abacı, Üniversitemiz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Nuri Bodur, kurum amirleri, akademik-idari personellerimiz ve birçok dinleyici katıldı.

Panele konuşmacı olarak Üniversitemiz Dr. Öğretim Üyesi Şengal Bağcı Taylan, Öğr. Gör. Çiçek Ediz ve Psikolog Şaban Özer katıldı.

Panelde “Bağımlılık nedir?, Dünyada ve Türkiye’de madde bağımlılığının durumu, madde bağımlısı bireye yaklaşım, tedavi, öneriler ve madde bağımlılığı ile mücadelede sosyal çevrenin önemi gibi konuları ele alındı.

Üniversitemiz Dr. Öğretim Üyesi Şengal Bağcı Taylan, Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Komisyonu olarak Hakkari Merkezde,Yüksekova’da ve Çukurca’da Madde Bağımlılığı üzerine birçok çalışma yapıp seminer verdiklerini belirttikten sonra “Madde bağımlılığı tüm dünya genelindeki toplumların temel sağlık sorunlarından biridir. Maddenin temininin sağlanması; bireylerin ve toplumların sağlığı, refahı, ahlaki değerleri ve bilinçlerinde çöküş oluşturmaktadır. Bu nedenle Birleşmişler Milletlerin 1987 yılında almış olduğu bir kararla 26 Haziran tarihi dünyada “Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığıyla Mücadele Günü” olarak kutlanmaktadır. DSÖ raporu 2017 yılı verilerine göre; Dünyada 250 milyon kişi hayatında en az 1 kere uyuşturucu kullanmış; yaklaşık 30 milyon kişi ise düzenli kullanıcı olduğu ortaya çıkmıştır. Madde bağımlılığı konusunda farkındalığın yaygınlaştırılması, bu sorun ile mücadelede atılacak en önemli adımdır. Bilimsel temeli olan önleme etkinliklerinin sayısı artırılmalı, bu etkinlikler hazırlanırken bilimsel kuruluşlar ve meslek örgütlerinin görüşleri alınmalıdır. Madde bağımlılığının bir suç değil, bir sağlık sorunu olduğu unutulmamalıdır.” dedi.

Panel, soru ve cevapların ardından kokteyl ile sona erdi.